Trending

Een fietsvakantie is het ultieme gevoel van vrijheid. Je bepaalt zelf waar je heen gaat, hoe je erheen gaat en wanneer. Daarnaast is het goed voor je gezondheid en budgetproof. Maar hoe bereid je je goed voor op alle kilometers die je gaat fietsen? Een paar tips voor de ideale fietsvakantie!

Comfortabele fiets

Een goede fiets is onmisbaar tijdens een fietsvakantie. Schroom daarom niet om te investeren in een fiets met goede versnellingen, een comfortabel zadel en een stevig frame. Je kan natuurlijk ook een fiets huren als je er buiten de vakantie niet veel gebruik van maakt. Bij een georganiseerde reis, bijvoorbeeld een fiets vaar vakantie, ben je vaak al voorzien van een kwalitatieve fiets. Zo kan je comfortabel kilometers maken.

Oefenen met de fiets

Per dag fiets je algauw meer dan 30 kilometer. Als je in het dagelijkse leven niet vaak fietst, kan zo’n dag erg vermoeiend zijn. Om te voorkomen dat de vakantie in het water valt, is het belangrijk om van te voren regelmatig te oefenen. Plan bijvoorbeeld routes door plekken met heuvels die je ter voorbereiding kan doen. Geen tijd? Overweeg dan een e-bike. Het is wel belangrijk dat je hier al enigszins ervaring mee hebt. Ondanks je sneller gaat, maken de motor en accu het trappen wel wat zwaarder. Daarnaast is opladen niet altijd mogelijk, dus let erop dat de e-bike ook zonder aandrijving prettig fietst.

Route bepalen

Bij een fietsvakantie gaat het niet om de bestemming, maar de reis ernaar toe. Daarom is het plannen van een mooie, haalbare route heel belangrijk. Bij het bepalen van de route moet je denken aan de bereikbaarheid, de weersvoorspelling en het landschap. Wil je een combinatie van natuur en cultuur? Plan dan routes rondom steden zodat je ter afwisseling ook bezienswaardigheden kan bekijken. Een back-up plan is sowieso handig als het weer een dag tegenvalt. Naast het uitstippelen van de route, is het ook belangrijk om te bepalen
hoe je er komt. Ga je bijvoorbeeld met de trein naar het startpunt of met de auto? Dit bepaalt ook hoeveel bagage je kan meenemen.

Accommodatie regelen

Je bent niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk actief tijdens het fietsen. Naast dat je flink aan het trappen bent, heb je ook aardig wat indrukken die je moet verwerken. Het is daarom fijn als je na een intensieve dag lekker kan bijkomen. Maak een weloverwogen beslissing voor je accommodatie. Een hotel is comfortabel, maar niet overal aanwezig en kan hoog oplopen qua prijs. Kamperen is daarentegen goedkoop, maar heeft wel consequenties voor je inpaklijst. Of laat alles uit handen nemen en boek via een reisorganisatie, zoals boat and bike tours.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.