Trending

Populaire vakanties naar Griekenland: ontdek het prachtige Kos in 2024

Griekenland is niet meer het arme land in Europa. Het heeft een bruisende economie en is sinds 1974 een republiek. Het is lid van de EU en men kan er met de euro betalen. Griekenland heeft de schoonste stranden en de schoonste zeeën van de EU. Al in de prehistorie kende Griekenland een cultuur, zoals o.a. het Minoïsche op Kreta. Alexander de Grote breidde die cultuur uit tot vele landen rond de Middellandse Zee. Later namen de Romeinen het gebied over. In de 15e eeuw kwam Griekenland onder Turkse heerschappij. Al met al dus een zeer fijne vakantiebestemming vol historie. Dit jaar zijn met name vakanties naar het eiland Kos erg populair geworden.

 

Geschiedenis, taal en meer over Griekenland

In de 19e eeuw herkreeg het land zijn onafhankelijkheid. Na de Tweede Wereldoorlog werd het rustig in het land. Slechts de “kwestie Cyprus” bleef slepen. In 1967 werd een staatsgreep gepleegd, de koning vluchtte. Griekenland werd een kolonelsregime. In 1974 kwamen er democratische verkiezingen en in 1980 werd het land lid van de EU. Grieken zijn erg eerlijk. Een verloren tas of portemonnee wordt meestal terug bezorgd. Griekenland is een mannenmaatschappij. Slechts in Athene zal men vrouwen gelijkwaardig behandeld zien worden. De Grieken zijn godsdienstig: ze zijn Grieks Orthodox. De Griekse keuken is er een met olijfolie, in stukken gesneden vlees, veel vis, groente en fruit. De fetakaas (schapenmelk) en de Tsaziki behoren tot de bekendste zuivelproducten. Griekenland maakt eigen wijnen, van hele verfijnde witte tot lichte rode. Bekend is de Samos, een zoete muskaatwijn, en de Retsina, met harsaroma. Grieks is de taal, maar in de toeristengebieden kan men zich met Engels en Duits wel redden. Het klimaat is mediterraan. Aan de stranden is het heerlijk toeven. In het binnenland zijn ook wintersportgebieden. Het kan er soms streng vriezen.

 

Steden en eilanden van Griekenland

Athene is een vervuilde stad met veel verkeer, maar trekt miljoenen toeristen. De Akropolis, de plaats gewijd aan de goden, is de oorzaak. Op de berg toren het Parthenon boven alles uit. De godentempels geven een prachtig uitzicht op de stad. In de stad is het archeologisch museum met de hele geschiedenis van het land. In de wijk Plaka is het oude “dorp”Athene nog terug te vinden, met het uitgaansgebied.

Naar de eilanden gaat men meestal op een all inclusive vakantie. Kreta is het bekendste eiland. Heraklion is de hoofdstad. In het archeologisch museum zijn overblijfselen te zien van de Minoïsche cultuur uit de tijd van koning Minos. Buiten de hoofdstad ligt het paleis Knossos, waar door enkele reconstructies duidelijk te zien is hoe het er vroeger uitzag. Ook in Chania is het bekende archeologisch museum vol van vondsten. De haven is de moeite waard. Vanaf Chania kan men door de Samaria Kloof wandelen. Tussen de rotswanden loopt een route van ongeveer 15 km.

In de haven Agios Nikolaos kan men de boot nemen naar het melaatseneiland Spinalonga, waar de huizen van de zieken slechts onlangs verlaten lijken. Rhodos(stad) heeft twee gezichten: oud en nieuw. Middeleeuwse stadsmuren omgeven de stad. In het oude centrum zijn resten van een amfitheater, een tempel voor Aphrodite en een burcht. Lindos is een modern dorp met witte huizen en heeft een akropolis van Athena Linda. In de Vlindervallei krioelt het van de vlinders die op de hars van de bomen afkomen.

Kameiros is een goed bewaarde stad uit de oudheid. Er is nog een stuk Dorische tempel en de tempel van Athena Polias. Kos is een eiland voor een strandvakantie, met bars, discotheken en restaurants. Psalidi heeft geneeskrachtige warmwaterbronnen. Corfu (stad) heeft een mooi oud centrum. Het natuurschoon is gevarieerd. Op de berg Pandokrator staat een klooster dat te bezichtigen is. In Sidari is het Canal dÁmour.

 

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.