Trending

10 tips voor een leuk weekendje weg in België

Wil jij er even een weekendje tussenuit zonder heel ver te moeten reizen? Dan is België de juiste keuze! België heeft de gezelligste steden, lekker eten en het is toch echt even weg zijn in het buitenland. Daarom hebben wij hier de leukste weekendje weg ideeën in België voor jou op een rijtje gezet.

België tip 1: Brussel

We beginnen deze lijst natuurlijk met Brussel de prachtige hoofdstad van België.

Veel van de mensen hier spreken Frans, maar toch zijn er ook enorm veel Nederlandse elementen te vinden. De stad heeft twee verschillende kanten. Aan de ene kant de fantastische hotspots en bezienswaardigheden, en aan de andere kant is een deel van de stad waar de straten toch niet zo charmant zijn. Toch is Brussel zeker de moeite waard, er zijn vele bezienswaardigheden, zoals de enige echte mascotte van de stad: Manneken Pis. Daarnaast bevinden zich hier het Muziekinstrumentenmuseum en het Atomium, een monument wat gebouwd werd voor de wereldtentoonstelling in 1958.

België tip 2: Brugge

Brugge is dè plek voor een romantisch tripje. Haar middeleeuwse stadscentrum zit vol indrukwekkende gebouwen en fotogenieke straatjes. Als je hier lekker doorheen gewandeld hebt, kom je uit op het marktplein, waar de gezelligste eettentjes zitten.

Brugge was vroeger een handelsstad en dat valt goed te zien. Op het plein bevindt zich het indrukwekkende Provinciaal Hof. De vroegere opslagplaats van handelsgoederen, de Belfort, is ook gratis te bezoeken. Dit gebouw stamt al uit de dertiende eeuw, de toren staat er sinds de vijftiende eeuw. Je zult een prachtig uitzicht over Brugge te zien krijgen na het beklimmen van de 366 treden van de toren. Als je wat mooie architectuur wil bekijken, is het een leuk idee om naar het Begijnhof te gaan. Dit bestaat namelijk uit mooie 17e– en 18e eeuwse witgeschilderde huisjes.

België tip 3: Antwerpen

Antwerpen moet je zonder twijfel ook bezocht hebben. De stad ligt aan de Nederlandse grens, dus een dagje op pad is ook goed te doen. Je kunt de auto pakken, maar je kunt ook in Antwerpen komen met de Thalys. Hiermee reis je van Amsterdam Centraal in nog geen twee uur naar Antwerpen Centraal. Vanuit Rotterdam ben je met de Thalys ongeveer een half uur onderweg. Aankomen in Antwerpen is ook een indrukwekkende ervaring, door het prachtige Centraal Station.

Winkelen in deze mooie stad is een groot feest. Ook heeft de stad een groot aanbod als het gaat om kunst- en modemusea, zoals het MAS, ModeMuseum en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Ook bijkomen van je reis is geen straf, aangezien er enorm veel gezellige kleine cafés zitten in Antwerpen.

België tip 4: Verviers

Van deze stad heb je vast nog iet gehoord, omdat het niet zo bekend is, maar het is zeker een bezoekje waard. Verviers wordt ook wel de stad van fonteinen genoemd De stad ligt in de Ardennen en heeft 21 verschillende fonteinen waarvan de meeste ook zeker het bezoeken waard zijn. Iedere fontein heeft zijn eigen bijzondere geschiedenis en ontwerp. Verviers heeft verder natuurlijk nog veel meer te bieden.

Zo heeft deze stad ook veel mooie kerken, diverse parken en musea. In deze stad is enorm veel geschiedenis te ontdekken, zoals in het Stadhuis van Verviers en Maison de l‘Eau, dit is een voormalig fabriekspand waar je meer ontdekt over de watergeschiedenis van de stad.

België tip 5: Charleroi

Deze stad heeft meerdere keren de titel van “lelijkste stad”, dus het lijkt misschien een gekke keuze om hier een weekendje heen te gaan. Toch is het een interessante stad met een indrukwekkende geschiedenis. Charleroi was een industriële stad en heeft voornamelijk veel harde werkers gezien. Er zijn hier veel grote fabrieksgebouwen, begroeide afvalbergen en unieke vormen van street art. In Charleroi kun je ook op reis met een gids die jou de unieke plekken van deze stad zal laten zien. Je kunt ook een bezoekje brengt aan Bois du Cazier, een museum en gedenkplaats in een kolenmijn waar een ramp plaatsvond in 1956. Ook is er een prachtig fotografiemuseum in een voormalig klooster, genaamd Musée de la Photographie.

België tip 6: Leuven

Voor de studenten die een weekendje weg zouden willen, is Leuven echt een top keuze. Deze stad ligt niet ver van Brussel en Antwerpen en dit is een echte studentenstad. Zo heeft Leuven ook de onofficiële titel “Bierhoofd van Vlaanderen”. Dit komt natuurlijk door de studenten, maar ook door de Artois Bierbrouwerij. In Leuven heb je alsnog enorm veel bezienswaardigheden. Zo kun je op pad naar het Gotische stadhuis, een vijftiende-eeuws gebouw die te vinden is op de grote markt. De gevel is gedetailleerd en voorzien van welgeteld 236 beelden van mensen die belangrijk geweest zijn voor de stad. Als je op zoek bent naar de gezelligheid, moet je op pad naar De Oude Markt, ook wel bekend als “de langste bar van Europa”. Dit is een plein bomvol cafés, bars en andere horecagelegenheden en dit is natuurlijk de plek waar iedereen ’s nachts te vinden is. Ook de eeuwenoude Universiteit van Leuven, die nog steeds in gebruik is, is ook zeker een bezoekje waard.

België tip 7: Luik

In de buurt van de Ardennen ligt de maar al te gezellige stad Luik. Wandelen door het centrum is hier echt een leuke bezigheid, omdat er veel historie bewaard gebleven is. Overal in de stad zijn namelijk elementen te vinden die terugwijzen naar verschillende eeuwen. De pleinen zijn omringd door grootse gebouwen waarin vele musea te vinden zijn. La Boverie is een van die musea. Het is een kunstmuseum met daaromheen een prachtig park. Een andere leuke bezienswaardigheid in Luik is Montagne van Bueren. Dit is een straat met een 374 treden tellende trap midden in het centrum van Luik, waar je natuurlijk prachtige foto’s kan maken.

België tip 8: Hasselt

Hasselt mag zich de hoofdstad noemen van de Belgische provincie Limburg. Als je genoeg Belgische biertjes gezien hebt, is het leuk om eens verder te reizen naar Hasselt, want dit is een echte jeneverstad. Hier leer je alles wat je wilt weten over jenever in het Jenevermuseum of in een van de vele cafés waar ze jenever schenken. Ook zijn er activiteiten die je kan doen die geen alcohol bevatten, zoals een bezoekje aan het Openluchtmuseum Bokrijk. Hier kun je het leven rond 1914 ontdekken. Ook heeft Hasselt de grootste Japanse tuin van Europa, een prachtig uitstapje dus!

België tip 9: Gent

De stad Gent heeft een lange geschiedenis en dat is ook zeker te zien als je hier rondloopt. Een tocht door het historisch centrum van de stad is zeker de moeite waard, want in iedere straat is weer iets nieuws te zien. Elke keer als je omkijkt, zie je weer nieuwe, prachtige panden.

Er zijn veel gezellige cafés en indrukwekkende gebouwen met bijzondere architectuur. In Gent kun je zeker de toerist uithangen, door een boottocht over de Leie te doen. Tijdens de tocht leer je veel over de geschiedenis van de stad. Ook kun je hier de Belfort-toren beklimmen, de meest opvallende kerk in het centrum van Gent.

België tip 10: Ieper

Als je een echte geschiedenisliefhebber bent, dan is Ieper de stad die je moet bezoeken. Deze stad had het flink te verduren tijdens de Eerste Wereldoorlog, er vonden hier namelijk vier slagen plaats waarbij vele levens verloren gingen. In deze stad zijn dus vele oorlogsmonumenten en musea te vinden waarin je veel kan leren over die tijd. Als je je wilt voorstellen hoe het geweest moest zijn om te leven in die tijd, is een bezoekje aan het In Flanders Fields Museum de moeite waard. Dit is een interactief oorlogsmuseum aan de Grote Markt van Ieper.

Aan de Grote Markt kun je ook terecht voor de leuke terrassen en gezellige restaurants.

Meer tips voor een leuk weekendje weg in Europa

Wil je nog vaker een weekendje weg? Eerder hadden we ook al de blogs geschreven met tips voor een weekendje weg in Nederland en ook nog 10 tips voor een weekend naar Duitsland.

.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.