Trending

De grote oceaan oversteken met een boot, wat heb je nodig?

Het oversteken van de oceaan is voor veel mensen een droom. Een werkelijkheid van deze droom maken is makkelijker dan veel mensen denken. Dagelijks maken velen boten de oversteek. Echter is een goede voorbereiding belangrijk om van dit avontuur een succes te maken. In deze blog schrijven we over tips en benodigdheden voor het oversteken van de oceaan.

Een goede boot

Dit is een inkoppertje, maar wel belangrijk om te benoemen. Het is belangrijk dat je een kwalitatief goede boot hebt die tegen een stootje en golven kan. Tegenwoordig voldoen de meeste productie-jachten met een standaarduitrusting. Tijdens de oversteek wil er nog wel eens iets kapot gaan aan de boot. Zorg dat je voldoende reserveonderdelen meeneemt.

Zelfvoorziening middels zonnepanelen

Op de oceaan kun je geen gebruik maken van walstroom. Om toch je navigatieapparatuur, je koffiezetapparaat en alle andere elektrische apparaten draaiend te houden kun je gebruik maken van zonnepanelen en accu’s. Middels zonnepanelen kan elektriciteit opgewekt worden, welke weer opgeslagen kan worden in accu’s. Ook op de oceaan heb je niet de gehele dag zon en moet je het soms dagen zonder doen. Wel zo fijn als je accu’s opgeladen zijn. De zonnepanelen worden veelal midden op het dek geplaatst, waar vaak de meeste ruimte en zonlicht is. Daarnaast kun je ook enkele zonnepanelen achter op het dek aan de railing hangen. Naast het winnen van groene energie kun je op de niet zonnige dagen gebruik maken van een generator. 

Waar vaar je naartoe?

De oceaan is groot, heel groot. Het is van belang dat je beschikt over de juiste raymarine navigatie om veilig op je bestemming aan te komen. Plan je route van tevoren. In de meeste navigatieapparatuur kun je dit van te voren instellen. Verder is het belangrijk om een AIS te installeren. Middels een AIS kun je andere boten op de kaart zien en zij jou. Mocht er op de oceaan iets gebeuren dan kun je deze boten per naam aanroepen. Zorg dus dat al je navigatieapparatuur up to date is en je over alle soorten beschikt. 

Zorg voor de juiste uitrusting en kleding

Op de oceaan is zoet water niet een luxe zoals je gewend bent in Nederland. Soms is het zelfs een schaarste. Zout water heb je daarentegen in overvloed, maar dat brengt soms ook problemen met zich mee. Je kleding droogt niet goed en je huid kan er niet heel goed tegen. Er zijn verschillende middelen om je huid te ondersteunen, zodat je geen schuurplekken krijgt. Ook kan het stormen en regenen tijdens de oversteek. Zorg ervoor dat je over de juiste kleding en regenkleding beschikt. Aangezien je maanden van huis bent is het ook verstandig om meerdere setjes kleding mee te nemen.

Geniet van de reis

Met een goede voorbereiding kun je meer genieten tijdens je reis. Er gebeuren altijd dingen die je niet voorziet, maar wellicht wel kunt oplossen of terug kunt vallen op je voorbereiding. Denk naast alle apparatuur en je boot aan trainingen die je kunt volgen. Noodsituaties, improvisaties en nog veel meer. Er zijn meerdere partijen die dergelijke trainingen aanbieden en een echte toegevoegde waarde zijn. Eenmaal onderweg kun je dan genieten van alle rust en ervaringen die je op doet tijdens je reis.

 

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.