Trending

Hoe kies je de juiste gebruikte auto?

Een nieuwe auto kopen is altijd een happening. Voor veel mensen is die ‘nieuwe’ auto echter een gebruikte auto, omdat een daadwerkelijk nieuwe auto gewoon veel te duur is. En wie een auto koopt van een paar jaar oud, kan nog altijd een bijzonder degelijke auto op de kop tikken, zonder hiervoor de hoofdprijs te betalen. Maar goed, je koopt natuurlijk wel iets wat gebruikt is, dus hoe weet je zeker dat je de juiste keuze maakt? We geven je een paar tips.

Kijk goed om je heen
Elke aankoop van een gebruikte auto begint met een uitgebreide oriëntatie. Door goed om je heen te kijken, weet je al snel wat het aanbod is en wat je moet verwachten qua prijs. Veel mensen weten van tevoren wel ongeveer wat voor auto ze willen hebben; of het nou gaat om een stationwagon, een kleine hatchback, of juist een sportieve cabriolet, in ruwe lijnen is het vaak al wel duidelijk. Ook weten mensen vaak wel voor welke merken ze willen gaan. Een auto in Emmen komt immers in vele vormen en het is goed om van tevoren alvast het nodige af te bakenen. Als je eenmaal weet wat je voor het door jou gestelde budget kan kopen, kan je beginnen met het maken van afspraken. Meerdere, want vergelijken is altijd belangrijk.

Vergelijk verschillende auto’s met elkaar
Stel, je hebt je zinnen gezet op een MINI Cooper. Dan wil je natuurlijk weten wat het aanbod is van deze auto en hoe de verschillende aangeboden auto’s van elkaar verschillen. Door meerdere testritten te doen, kom je al snel achter diverse verschillen. Het ene model stuurt wat strakker, het andere model heeft wat meer schade in het interieur, een derde heeft wat onderhoudspunten die je zeker zal moeten aanstippen. Door goed om je heen te kijken en de nodige proefritten te maken, zorg je ervoor dat je keuze straks zo geïnformeerd mogelijk is en ga je niet gelijk voor de eerste de beste. Het kan overigens best zijn dat je eerste keuze de juiste blijkt, maar dat weet je pas als je wat meer om je heen hebt gekeken.

Het sluiten van de koop

Ben je er over uit, dan ga je het gesprek aan met de verkoper. Hier komt over het algemeen de nodige onderhandelingen bij kijken. Dit kunnen puur onderhandelingen zijn over de prijs, maar het kan ook zijn dat je niets aan de prijs wilt doen, maar juist een grote beurt inbegrepen wilt hebben, of een APK. Dit kan een beetje intimiderend zijn, omdat de verkoper vaak al bijzonder veel ervaring heeft met deze onderhandelingen en jij als het goed is niet elke dag een nieuwe auto koopt. Onderaan de streep komt het neer op het bepalen van een prijs en hier niet boven gaan. Hou je dit vast, dan komt het goed.

 

Maak de papieren op orde
Eenmaal de hand geschud, heb je nog een laatste klusje te doen. Je moet de verzekering in orde maken en de auto op jouw naam laten zetten. De verzekering is belangrijk, omdat je wettelijk verplicht bent een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) te nemen. Je kan er natuurlijk voor kiezen om een meer uitgebreide verzekering af te sluiten, maar dat hangt helemaal af van je wensen en de waarde van de auto.

 

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.