Trending

Als je van plan bent lange wandeltochten te gaan maken is het belangrijk dat je de goede schoenen gebruikt. Of je nou lang of kort wandelt, goede schoenen zijn ontzettend belangrijk. Tijdens het kopen belast je de gewrichten enorm, denk hierbij aan gewrichten in de voet, enkels, knieën, heupen en zelfs je onderrug. Goede schoenen zorgen voor ondersteuning aan de voeten waardoor je wandelt in een goede houding. Wandelschoenen zijn te vinden in verschillende soorten, maten en merken. Er is een ruime keuze, denk hierbij aan verschillend materiaal en categorieën. Het kiezen van de juiste wandelschoenen is zo makkelijk nog niet dus neem de tijd en kies verstandig.  

Lichamelijke klachten

Lopen op de verkeerde schoenen kan resulteren in lichamelijke klachten. Deze klachten kunnen tot uiting komen in het hele lichaam. Je skelet is een geheel wat betekent dat als je de enkels verkeerd belast je automatisch je knieën en je heupen ook verkeer belast. Een bekend fenomeen is het lopen in een varus- of valgusstand. Hierbij valt je voet te ver naar binnen of buiten tijdens het lopen. Beeld je maar eens in dat je 10 kilometer gaat wandelen en je elke stap in een verkeerde houding zet, dan belast je 10 kilometer lang je lichaam op een verkeerde manier. Als je voet naar binnen valt zullen je knieën ook naar binnen vallen, vervolgens zal de stand in je heupen en rug ook anders worden. Een goede wandelschoen kan dit allemaal voorkomen. Er zijn echter een aantal dingen waar je rekening mee zal moeten houden om de schoen te vinden die perfect bij u past.

Pas de schoenen aan op het terrein

Het is enorm belangrijk de schoenen aan te passen op het terrein waar je in gaat lopen. Er zit een groot verschil in een onverharde weg of verharde weg. Ook bepaald het klimaat je keuze sterk voor je schoenen. Kies je bijvoorbeeld voor waterafstotende schoenen of waterdichte schoenen. Als je wandelt op een vlak oppervlak kan je het beste gaan voor een schoen uit categorie A. Dit is een lage, flexibele en lichte schoen. Ga je voor een ruiger terrein dan kun je telkens een categorie omhoog gaan. Je hebt dan keuze uit B, C of D. Elke categorie hoger is telkens een stuk steviger, heeft een stuggere zool en is gemaakt van dikker materiaal. Ben je van plan te wandelen door een regenachtig gebied met plekken waar je veel door water loopt dan is het verstandig te kiezen voor waterdichte schoenen. Deze schoenen zijn gemaakt van materiaal die een waterdicht membraan hebben. Als je geen last van regen of water hebt kun je kiezen voor een waterafstotende schoen, dit scheelt namelijk flink in de prijs. 

Onderhoud je schoenen goed

Om lang gebruik te kunnen maken van je wandelschoenen is het belangrijk deze goed te onderhouden. Er zijn verschillende onderhoudsmiddelen beschikbaar, laat je in een goede winkel adviseren over welk middel bij welk materiaal past. Maak schoenen na het gebruik meteen weer schoon. Behandel leer eens in de zoveel tijd om deze soepel te houden. Als je schoen Gore-Tex bevat kunnen je schoenen verstopt raken door bijvoorbeeld transpireren, week deze dan los in lauw water. Verwijder wel de binnenzolen en veters. Laat de schoenen absoluut opdrogen tegen de verwarming of in de zon, dit kan ervoor zorgen dat het materiaal uitdroogt en kan scheuren.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.